Sortir de la presó, una aventura incerta

Per Xavier Badia i Cardús
Xavier Badia

El món de les presons és força desconegut. En les persones privades de llibertat s’hi pensa poc. Com viuen la presó homes i dones, com s’organitzen la vida, quin són els seus sentiments, les seves necessitats i els seus anhels, sembla interessar poc i molt menys els problemes que troben en el moment crucial de sortir. 

Quatre persones voluntàries de presons de l’Associació Justícia i Pau: Xavier Badia, Juli de Nadal, Roser Garcia i Irene Monferrer, han elaborat i coordinat un recull d’escrits que acosten a la realitat de les persones preses a Catalunya i els complicats moments que viuen a sortir del centre penitenciari i incorporar-se novament a la societat.

Sortir de la presó, una aventura incerta“El moment de la sortida de la presó és un moment crucial que ve marcat per l’estigma que sent, per la desconfiança en si mateix i per una gran inseguretat personal, però també per la manca d’hàbits i per una manca absoluta d’autonomia personal i sense capacitat de decidir”.

Aquesta realitat dura ens revela les dificultats vitals de les persones recluses, així com les mancances del sistema penitenciari i de la mateixa societat per afrontar la seva reinserció social.

Els autors, a partir de la seva experiència de voluntariat, ens acosten i conscienciïn de la complexitat d’aquest procés de reinserció, amb un llenguatge senzill i sincer. Ho fan mitjançant relats i entrevistes que presenten la situació de les persones recluses que ells i altres persones voluntàries de l’entitat han acompanyat de manera personalitzada durant el procés de sortida de la presó, en el marc de el programa Suport.

El llibre ha estat publicat per l’editorial Icària en col·laboració amb Justícia i Pau i pròximament es convocaran diferents actes de presentació pública, dels quals informarem aviat.

Aquelles persones que estiguin interessades a adquirir el llibre, pot contactar amb nosaltres a través del correu: voluntariatpenitenciari@justiciaipau.org

Potser t'interesa també...

Digues la teva!

* Utilitzant aquest formulari donem per supossat que has llegit i acceptat la política de privacitat.

Aquesta web utilitza cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Acceptar Més informació