A l’amic, company, mestre i estimat Arcadi Oliveres

Per Butlletí Novum
Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres ens va deixar el passat 6 d’abril i des de l’associació PERSOVUSES ens sumem a les boniques paraules que han escrit des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, gràcies a ell vam aprendre moltíssim amb la seva col·laboració, coneixements i una gran ponència en la xerrada “Refugiats de Grècia, el fang d’Europa” que va realitzar a casa nostra l’octubre de 2016, guardem molt bons records. Que en pau descansi.


L’Arcadi Oliveres ha dedicat la seva vida a la construcció d’un món alliberat i emancipat de totes les violències dedicant el màxim dels seus esforços a la promoció dels drets humans, la justícia social, l’ajut del desenvolupament dels pobles i a la construcció de la pau. Però d’aquests quatre grans àmbits, l’Arcadi de formació economista, es va especialitzar en els dos que li eren més pròxims, el desenvolupament i l’economia militar, als quals va dedicar els seus majors esforços.

Tasques que va poder desenvolupar gràcies a l’aixopluc que li va proporcionar l’entitat Justícia i Pau i al costat d’una altra persona excepcional, Joan Gomis, aquest va ser el lloc que li va permetre portar a terme les seves aspiracions de millores socials. És allà on un nombrós grup de persones vam gaudir del seu mestratge, de la seva amistat i del gaudi que proporcionava la seva bonhomia. Persones que vam tenir la sort de treballar amb ell i aprendre al seu costat totes les eines que s’amaguen, uns, dins de l’economia pel desenvolupament, altres, de l’economia militar.

El Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, va néixer com a resultat d’aquest mestratge, doncs amb l’Arcadi havíem treballat el que ell nomenava cicle econòmic militar: els pressupostos de defensa, la indústria militar, la R+D militar, el comerç d’armes i el finançament de tot el cicle. Perquè Arcadi s’havia especialitzat en treballar l’economia de la defensa per a denunciar-la com una pèrdua d’oportunitat per a l’economia real, la que es produeix dins de l’àmbit civil.

És de la seva ma que neix la primera Campanya pel 0’7% d’ajut al desenvolupament dels països llavors denominats del Tercer Món. També la primera campanya Contra el Comerç d’Armes d’Espanya. I d’ell vam aprendre que advocar pel desarmament permet aconseguir dos objectius: la construcció de la pau i el desenvolupament d’una economia que contribuís al bé comú, cosa que no és possible construir amb exèrcits i amb la producció d’armaments.

Arcadi Oliveres

Uns àmbits on destacarà com un excel·lent conferenciant amb unes grans dots d’orador que el faran recórrer tots els racons de la geografia catalana i espanyola. Un activisme que el convertirà en una persona imprescindible de múltiples moviments socials fent xerrades i participant en seminaris i jornades per tota la geografia catalana i peninsular, i en aquest sentit es va convertir en un referent de les lluites socials més actives. Es vincularà a la Campanya pel Referèndum de 1986 per la sortida d’Espanya de l’OTAN; donarà suport a l’Objecció Fiscal a la despesa militar; i la Campanya contra el deute extern dels països empobrits de l’any 2000; es vincularà al moviment antiglobalitzador i acudirà a Seatle en 1999, a la cimera alternativa i de protesta a la trobada de l’Organització Mundial del Comerç (OMC); així com al Fòrum Social Mundial iniciat a Porto Alegre (Brasil) que proclama que “un altre món es possible” impulsant el Fòrum Social Català; estarà present en totes les campanyes contra totes les guerres, a l’ex-Iugoslàvia, l’Afganistan, l’Iraq, Líbia i Síria; i es vincularà impartint múltiples conferències al moviment dels indignats que el 15M de 2011 que van omplir les places de Catalunya i Espanya en protesta contra les polítiques de retallades dels governs català i espanyol. L’Arcadi ha tingut la virtut de ser una persona ben estimada i reconeguda a tots els moviments socials sense distinció, obrint els seus braços fins al final a totes les lluites justes que anaven sorgint.

Arcadi Oliveres, ha estat vinculat a múltiples entitats de pau, Justícia i Pau, la Universitat Internacional per la Pau de Sant Cugat, Fundipau, la Federació Catalana d’ONG i del nostre Centre d’Estudis per la Pau JM Delàs.

La repercussió i influència del discurs d’Arcadi Oliveres ha estat fonamental perquè la pau, la defensa dels drets humans, la solidaritat i l’ajut al desenvolupament s’hagin estès per tot Catalunya, i avui siguin uns valors extensament reconeguts i presents en la societat catalana.  

L’Arcadi pot marxar en pau perquè ens deixa un exemple de vida que els seus amics, amigues i deixebles continuarem.

Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Potser t'interesa també...

Digues la teva!

* Utilitzant aquest formulari donem per supossat que has llegit i acceptat la política de privacitat.

Aquesta web utilitza cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Acceptar Més informació